«Tondo» Ομαδική Έκθεση στην Art Athina της Sianti Gallery

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η Sianti Gallery στο booth L22 συμμετέχει με την έκθεση «Tondo», μία ομαδική έκθεση με κυκλικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.

Η  Art Athina, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση της Αθήνας, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας γιορτάζει τα 30α γενέθλιά της με την Sianti Gallery να δίνει δυναμικό παρόν με 20 καλλιτέχνες. Οι φιλότεχνοι φίλοι στο Ζάππειο Μέγαρο από την Παρασκευή 15 έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 μπορούν να περπατήσουν σε περίπου 80 αίθουσες τέχνης από τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο παρακολουθώντας εικαστικές δραστηριότητες από ένα ευρύ φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

 

Η Sianti Gallery στο booth L22 συμμετέχει με την έκθεση “Tondo”, μία ομαδική έκθεση με κυκλικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Πιο συγκεκριμένα, οι είκοσι ένας καλλιτέχνες που συμμετέχουν, έχουν φιλοτεχνήσει τις συνθέσεις τους σε στρογγυλούς καμβάδες μεγαλύτερων και μικρότερων διαστάσεων ή έχουν δημιουργήσει περίοπτα  κυκλικά γλυπτά από γυαλί, ορείχαλκο και μέταλλο. Πρόκειται για μία φόρμα και ένα σχήμα που υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλές στην Αναγέννηση και το μπαρόκ. Αναφερόμαστε στο γνωστό tοndo από τη λέξη rotondo που θα πει κύκλος. Δηλαδή, το τέλειο σχήμα που συμβολίζει το σύμπαν, τον ήλιο, την σελήνη και τους πλανήτες και προκαλούσε ζωγράφους όπως ο Ραφαήλ, ο  Μικελάντζελο ή ο Μπροντζίνο.

 

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι σ’ αυτή την εικαστική πρωτοτυπία οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό καθώς η στρογγυλή επιφάνεια τους επέτρεψε να αποκαλύψουν ότι η τέχνη είναι τελικά εγγεγραμμένη στην ανθρώπινη φύση. Άλλωστε, είναι ο απόλυτος συμβολισμός του κύκλου ζωής των ανθρώπων αλλά και της κυκλικής πορείας της ιστορίας ή της μοίρας των θνητών, όπως τουλάχιστον πίστευαν ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης.  Είναι ενδεικτικό ότι στο σχήμα του κύκλου και στον “κυκλοδίωκτο” πίνακα μπορούν να χωρέσουν όλα τα είδη της ζωγραφικής: Από την πιο ρεαλιστική αναπαράσταση ως την λυρικότερη αφαίρεση κι από την ελεύθερη γραφή ως την ακρίβεια των γεωμετρικών σχημάτων. Από την πειθαρχία ως την πιο απελευθερωτική χειρονομία. Με λίγα λόγια τα πάντα! Γι΄αυτό ο τρόπος που στήνονται τα έργα θέλουμε να θυμίζει κάτι από τους συνδυασμούς των αστερισμών σε ένα νυχτερινό ουρανό στον οποίο κινείται και ταξιδεύει και ο θεατής μας!

 

Με χαρά, λοιπόν, περιμένουμε να σας υποδεχτούμε στο φετινό μας booth L22 για να θαυμάσουμε, όχι μόνο τους εικαστικούς αστερισμούς αλλά και τον ζωοδότη ήλιο, όπως γράφει και ο Κάλβος.

 

…Ο ήλιος κυκλοδίωκτος,

 

ως αράχνη μ εδίπλωνε

 

και με φως και με θάνατον

 

ακαταπαύστως.

 

(Ανδρέας Κάλβος, Η ΛΥΡΑ, ωδή 3 «Εις θάνατον», στροφή κ΄, στίχ. 97-100)

 

Συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Cacao Rocks, Αντωναρόπουλος Χρήστος, Βαλυράκης Γιάννης, Βατανίδης Στάθης, Γιαννακόπουλος Λεωνίδας, Κούκος Δημήτρης, Λάβδας Κώστας, Λάλας Θανάσης, Μπελιβανάκη Λίλα, Παπαδημητρίου Βιβή, Παπαϊωάννου Χριστίνα, Σελιμάς Βασίλης, Σιάγκρης Παναγιώτης, Σπάρταλης Άγγελος, Τόλης Κωνσταντίνος, Φωτιάδου Σοφία, Χανιώτη Δήμητρα, Χάρος Μανώλης

Και οι γλύπτες : Βαρώτσος Κώστας, Γαβαλάς Στέλιος

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης :

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκαίνια: 

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου/μόνο με προσκλήσεις

 

Ώρες λειτουργίας έκθεσης για το κοινό: 12:00 – 21:00

Τοποθεσία : Ζάππειο Μέγαρο

Είσοδος:

Εισιτήριο: 10€

Μειωμένο: 7€
(φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 ετών)

Δωρεάν είσοδος σε ΑμεΑ, μέλη του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδας με παρουσίαση της αντίστοιχης κάρτας, μέλη της εταιρείας Ελλήνων ιστορικών τέχνης, μέλη της AICA και παιδιά έως 18 ετών.

 


Φωτογραφίες Εγκαινιών