27 Μαρτίου, 2024

Ο Γιάννης Μόραλης και το μυστικό παιχνίδι των σχημάτων.

Η δεύτερη δράση μας εστιάζει στο σχήμα και στους συμβολισμούς που μπορεί να μεταφέρει. Ποιος άλλος από τον Γιάννη Μόραλη μπορεί να μας μυήσει καλύτερα στον μυστικό κόσμο των γραμμών και των σχημάτων!

Ημερομηνία: Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Ώρα: 11:00-12:30

Ηλικίες: 6-10 ετών

Τοποθεσία: Sianti Gallery Βασ. Αλεξάνδρου 2 & Νηρηίδων 18, τ.κ 11634 (Περιοχή Χϊλτον) | Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη | Μετρό Ευαγγελισμός

Επικοινωνία: 210 7245432

[email protected]

Δεν βρέθηκαν πεδία.


Ο δάσκαλος, Γ. Μόραλης, ο οποίος δίδασκε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας , το μάθημα του Βασικού Σχεδίου. Μάλιστα αυτή του η διδασκαλία ήταν που ενέπνευσε τους καλλιτέχνες και ντιζάινερς στις επόμενες γενιές. Ο Μόραλης δεν εντάσσεται σε καμιά καλλιτεχνική ομάδα. Ο ίδιος δήλωνε πως ήθελε πάντοτε να είναι ελεύθερος, ανεξάρτητος από κάθε θεωρία σχετικά με το έργο του. Παρ’ όλα αυτά, η έλξη που του ασκούσαν τα έργα της αρχαιότητας, και ιδιαίτερα οι κλασικές επιτύμβιες στήλες, όπως επίσης η αγάπη του για την βυζαντινή τέχνη και την λαϊκή παράδοση, μαζί με την διάθεσή του για μια τέχνη μοντέρνα που να κρατά το πλέον ουσιαστικό , με την μεγαλύτερη σχεδιαστική οικονομία, τον φέρνουν στην πρώτη γραμμή των καλλιτεχνών της Γενιάς του ‘ 30.

Ο σπουδαίος αυτός «εργάτης αλλά και πρίγκιπας» της τέχνης (όπως τον χαρακτήριζαν) αφού διαλύει την μορφή οδηγεί τις φιγούρες του στην γεωμετρία, την χρωματική λιτότητα και έτσι δίνει στα έργα του την αίσθηση της αρμονίας, της κίνησης, του ρυθμού. Μέσα από την αλληλογραφία του Γιάννη από την Αίγινα και της Λιν από την Κίνα θα πάρουμε κι εμείς μέρος στο ενδιαφέρον παιχνίδι των μυστικών μέσα από τα σχήματα και τις γραμμές. Στην μικρή ιστορία του βιβλίου ο Γιάννης στέλνει κάθε φορά ένα έργο του Μόραλη και ζητάει από εκείνη να το καταλάβει και να το νιώσει. Ενώ η Λίν απαντάει με τον γρίφο από τα σχήματα του Τάγκραμ, ένα παιχνίδι – παζλ, πολύ γνωστό στην Κίνα.

Σε αυτή την δράση τα παιδιά θα μάθουν να συνθέτουν σχήματα που ίσως εκ πρώτης να φαίνονται αταίριαστα όμως η φαντασία και το παιχνιδιάρικο ύφος των Τάγκραμ μας θα μας οδηγήσει σε υπέροχους αυτοσχεδιασμούς. Άλλωστε πότε η τέχνη γίνεται ενδιαφέρουσα; Όταν μπορείς να δεις την καθεμιά διαφορετική ματιά επάνω στο ίδιο θέμα!

Spread the love
  • SHARE