23 Μαρτίου, 2023

Piet Mondrian : Ένας από τους πιο επιδραστικούς ζωγράφους του εικοστού αιώνα

Ο Piet Mondrian, είναι γνωστός για τους πίνακές του με μαύρες γραμμές και παραλληλόγραμμα βασικών χρωμάτων. Ωστόσο, ουσιαστικά ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα ως καλλιτέχνης τοπίου.

Γράφει: Andrea Mulder-Slater

Ο Pieter Cornelis Mondriaan γεννήθηκε το 1872, στο Kortegracht στο Amersfoort.

Ο άνθρωπος που αργότερα ονομάστηκε Piet Mondrian, είναι περισσότερο γνωστός για τις έντονες μοντέρνες συνθέσεις του με μαύρες γραμμές και μπλοκ βασικών χρωμάτων. Ωστόσο, αυτός ο Ολλανδός ζωγράφος ξεκίνησε στην πραγματικότητα την καλλιτεχνική του καριέρα ως καλλιτέχνης τοπίου.

Η κίνηση που έκανε ο Mondrian μακριά από τα ρεαλιστικά ιδανικά προς τις κυβιστικές πεποιθήσεις τον τοποθέτησε ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών.

Στην αρχή, ο Mondrian ζωγράφισε τα χωράφια, τις φάρμες και τα κανάλια γύρω από το Άμστερνταμ και τα έργα του εκείνη την εποχή αποκαλύπτουν μια μεγάλη αγάπη για τα δέντρα και τη φύση. Αυτό φαίνεται στον πίνακα ακουαρέλας «Amaryllis» του 1910, στον οποίο τα έντονα χρωματιστά λουλούδια είναι όμορφα διατεταγμένα στο χαρτί.

Ένας άλλος πίνακας, «Avond: The Red Tree» του 1908 είναι μια δυνατή εικόνα ενός φθινοπωρινού δέντρου – περισσότερο ρεαλιστική παρά αφηρημένη.

Στη συνέχεια, ο Mondrian άρχισε να κινείται προς ένα πιο γραμμικό στυλ, όπως φαίνεται στον πίνακα του 1912 «Gray Tree». Εδώ, η μορφή ενός δέντρου είναι εμφανής, αλλά ο θεατής πρέπει να εργαστεί λίγο πιο σκληρά για να δει τα κλαδιά μέσα από τα πολλά πλατάνια και τις αφηρημένες χρωματιστές πινελιές.

Το 1915 ιδρύθηκε το ολλανδικό περιοδικό De Stijl (γεννημένο από τη φιλία μεταξύ του Mondrian και του Theo Van Doesburg). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Mondrian μπορούσε να βρεθεί να ξοδεύει το χρόνο του ζωγραφίζοντας καμβάδες όπου τα χρώματα εφαρμόζονταν σε μπαλώματα και οι οριζόντιες και κάθετες γραμμές έγιναν απολύτως ευθείες. Αν και αυτοί οι πίνακες δεν έγιναν εύκολα αποδεκτοί από το κοινό, ο Mondrian δεν εγκατέλειψε το στυλ που ονόμασε Νεοπλαστικισμό. Ήταν από αυτούς που έμενε πάντα σταθερά στις πεποιθήσεις του και δεν έλεγε πράγματα όπως, «Η θέση του καλλιτέχνη είναι ταπεινή. Είναι ουσιαστικά ένα κανάλι».

Ένα παράδειγμα του νεοπλαστικού στυλ του Mondrian μπορεί να δει κανείς στον πίνακα του 1921, «Σύνθεση με μεγάλο μπλε αεροπλάνο, κόκκινο, μαύρο, κίτρινο και γκρι», στον οποίο οι μαύρες γραμμές δημιουργούν διαφορετικά τμήματα στον καμβά τα οποία με τη σειρά τους είναι ζωγραφισμένα στο βασικό χρώματα στις πιο αγνές τους μορφές.

Τώρα, πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι σε διάφορα έργα που δημιούργησε ο Mondrian φαίνονται και αισθητές επιρροές από άλλους καλλιτέχνες. Στο «Mill in Sunlight» χρησιμοποιήθηκε μια σχεδόν πουαντιλιστική τεχνική (ala Georges Seurat ή Alfred Sisley).

Επιπλέον, κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι το «Still Life with Ginger Pot» του Mondrian είναι εντελώς παρόμοιο με το έργο του Paul Cezanne, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω το γεγονός ότι ο Mondrian πέρασε από διάφορες προόδους πριν φτάσει στο στυλ ζωγραφικής για το οποίο είναι τόσο γνωστός. σήμερα.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που απολαμβάνω τη δουλειά του Mondrian. Παρόλο που μπορούσε εύκολα να συνεχίσει να δημιουργεί ρεαλιστικά τοπία που ήταν ευχάριστα στο ευρύ κοινό, υποβλήθηκε σε γελοιοποίηση και έζησε με ελάχιστα μέσα για να ζωγραφίσει όπως ένιωθε ότι έπρεπε. Κατώτατη γραμμή, άσκησε αυτό που κήρυττε – και γι’ αυτό τον έχουν μεγάλη εκτίμηση.

Η εξυπνάδα του Mondrian αναγνωρίστηκε ή εκτιμήθηκε πλήρως παρά μόνο μετά τον θάνατό του το 1944. Τώρα, τα έργα του είναι περιζήτητα και πολλές εκθέσεις της τέχνης του έχουν πραγματοποιηθεί σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο σεμνός άνθρωπος ήταν ένας από τους μεγάλους καλλιτέχνες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, επηρεάζοντας τα αρχιτεκτονικά, ζωγραφικά και γλυπτικά κινήματα.

Η Kathleen Dreier – Αμερικανίδα θεατρική παραγωγός (και προστάτης του Mondrian) – εξέφρασε μεγάλα συναισθήματα όταν έγραψε:

«Η Ολλανδία χάρισε στον κόσμο τρεις μεγάλους ζωγράφους που, μέσα από τυπικά προϊόντα της χώρας, έχουν ξεπεράσει όλα τα εθνικά σύνορα με το σθένος της προσωπικότητάς τους. Ο πρώτος ήταν ο Ρέμπραντ, ο δεύτερος ο Βαν Γκογκ. Ο τρίτος είναι ο Mondrian».

Spread the love
  • SHARE