28 Φεβρουαρίου, 2024

Ξενάγηση στην έκθεση “Out of the box_Fearless” Σοφία Φωτιάδου

Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης της Σοφίας Φωτιάδου με τίτλο « Out of the box _ Fearless », το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 12:30 θα γίνει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης, Γιάννη Κολοκοτρώνη παρουσία της ζωγράφου. Η ενότητα αυτή των έργων της Φωτιάδου μεταπλάθει την σουρεαλιστική παράδοση της εικονογραφίας με το μάτι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως έχει και η γυναικεία μορφή. Αυτή είναι το σύμβολο της φύσης και στην τέχνη, μια δημιουργική και ταυτόχρονα ευαίσθητη δύναμη.

Πρόκειται για έργα που ξεκινώντας το ταξίδι τους από το παρελθόν και καταλήγοντας στο μέλλον καθοδηγούν το βλέμμα του θεατή μέσα σ’ ένα σύγχρονο φαντασιακό παρόν. Ο επιμελητής της έκθεσης σημειώνει σχετικά : «…αν υφίσταται ένας μακρινός απόηχος του χρυσού φωτοστέφανου των αγίων αυτός έχει αναιρεθεί διπλά, γιατί στον άγιο, ο φωτοστέφανος ως σύμβολο και πηγή φωτός είναι μόνον χρυσός και τοποθετείται μόνον στο κεφάλι του. Το κενό του υπόλοιπου χώρου στις συνθέσεις της Φωτιάδου δημιουργεί μια μινιμαλιστική ατμόσφαιρα απογυμνωμένη από τις περιττές λεπτομέρειες, ώστε να εντείνει την εστίαση του θεατή στη μορφή. 

Τα ιδιότυπα πλάσματα της Σοφίας με την χρωματική τους ευαισθησία είτε νοσταλγούν έναν χαμένο παράδεισο είτε αναζητούν έναν καινούριο με «το μάτι της αυτογνωσίας, της υπερβολής, της πρόκλησης, της επιθυμίας, του ελέγχου και της επιτήρησης, του συμβολισμού και της αλληγορίας», όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο Κολοκοτρώνης.

Spread the love
  • SHARE