2 Σεπτεμβρίου, 2023

Εντυπωσιακά Murals σε δημόσια κτίρια της Αθήνας

Οι τοιχογραφίες που συναντάμε στον δημόσιο χώρο της πρωτεύουσας αξίζουν μια δεύτερη ματιά καθώς δεν ομορφαίνουν μόνο την πόλη δίνοντας χρώμα και ζωντάνια αλλά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αισθητικής ταυτότητας της σύγχρονης Αθήνας. Ο Δήμος Αθηναίων με ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υποστηρίζει την ανάδειξη της σύχρονης τέχνης στο αστικό τοπίο. Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την ομάδα της Urban Act, έδωσε τη δυνατότητα σε ταλαντούχους Έλληνες και ξένους street artists να δημιουργήσουν εντυπωσιακά murals.

Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί, εντυπωσιακές  τοιχογραφίες που κοσμούν δημόσια κτίρια της πόλης μας!

#1 Μια δυναμική κουκουβάγια «φύλακας –άγγελος» στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην οδό Σαρανταπόρου 20 στον Αγ. Ελευθέριο, μια δυναμική, εύθυμη κουκουβάγια, δημιούργημα της Αργεντινής τοιχογράφου και εικονογράφου Fio Silva, καλωσορίζει τους μαθητές του σχολείου. Μεταξύ άλλων η ίδια τονίζει: «Πρόθεσή μου είναι να δώσω χρώμα και δύναμη στην τοιχογραφία ώστε οι περαστικοί και τα παιδιά του σχολείου να την απολαύσουν…». Η φύση και ιδιαίτερα η άγρια ​​ζωή πρωταγωνιστούν στα έργα της. Τα δυναμικά χρώματά της και οι γεμάτες ενέργεια συνθέσεις της εντυπωσιάζουν. Τα έργα της βρίσκονται σε τοίχους στη Νότια Αμερική, Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και σε πολλά ακόμη σημεία σε όλο τον κόσμο.

#2  Έργο του Έλληνα street artist Billy Gee στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ένα ποταμάκι «τρέχει» στους Αμπελόκηπους, ενώ το μεγάλο δέντρο, ακριβώς από πάνω, φιλοξενεί ένα σπίτι, που συναρπάζει τους μαθητέςΤο έργο αποτελεί δημιουργία του Έλληνα street artist Billy Gee. Μιλώντας για την κεντρική ιδέα του έργου, ο δημιουργός του, ανέφερε πως ήθελε να δημιουργήσει ένα «μυστικό παράθυρο» στη γειτονιά των Αμπελοκήπων δίνοντας έμπνευση στα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους «δεντρόσπιτο».

#3 Στίχοι του Ανδρέα Κάλβου για την ελευθερία «ζωντανεύουν» σε δημόσια τοιχογραφία στο 18ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών

Εντυπωσιακό έργο εμπνευσμένο από στίχους του ποιητή Ανδρέα Κάλβου κοσμεί από το 2021 τον εξωτερικό χώρο του 18ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών, στα Πατήσια. Η τοιχογραφία του καλλιτέχνη Λεωνίδα Γιαννακόπουλου προκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας δημόσιων τοιχογραφιών με τίτλο: «From the Roots to the Sky», του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Urban Act και με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών από το χώρο της street art.

#4 O Έλληνας εικονογράφος και muralist, Bilos, δημιούργησε για το 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στη Γειτονιά του Γκύζη, ο Έλληνας εικονογράφος και muralist, Bilos, δημιούργησε μια μεγάλη παραστατική εικόνα φανταστικών μορφών δανεισμένων από τον φυσικό κόσμο, την οποία υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και τα παιδιά του συστεγαζόμενου νηπιαγωγείου. Με την καθοδήγηση του ίδιου, μάλιστα, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου δημιούργησαν κι εκείνοι το δικό τους mural στον τοίχο του σχολείου τους.

#5 Η «Φυσική Μνήμη» της Sisa Soldati στον βρεφονηπιακό σταθμό της οδού Θερμοπυλών

Στον βρεφονηπιακό σταθμό της οδού Θερμοπυλών, στον Κεραμεικό, η Sisa Soldati, από το Buenos Aires, καθηγήτρια εικαστικών για ενήλικες και παιδιά χάρισε στους μαθητές μια «παιχνιδιάρικη» εξπρεσιονιστική τοιχογραφία που απεικονίζει έναν αγρό πλάι σε ένα υδάτινο τοπίο, τη «Φυσική Μνήμη». Μια γάτα χασμουριέται νωχελικά, ένα στοιχείο που όπως ανέφερε η ίδια η καλλιτέχνιδα, το πρόσθεσε για να ελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών και να προκαλέσει γέλιο και διάλογο με τα παιδιά που τόσο αγαπά.

#6 «Ο νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου» από τον SAME84 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Η τοιχογραφία στο σχολείο του Μετς, εμπνευσμένη από το έργο του Γερμανού ζωγράφου Johann Georg Christian Perlberg, με τίτλο «Ο νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου» (ή «τα Τύμπανα του πολέμου της Ανεξαρτησίας»), φιλοξενείται στο προαύλιο του 13ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και φιλοτεχνήθηκε το 2022 από τον street artist SAME84. «Μέσα από το έργο μου θέλησα να εκφράσω την επανάσταση, όπως θα ήθελα να γίνει ακόμη και στις μέρες μας:  Ένας νέος να δίνει το ρυθμό της», επισημαίνει ο δημιουργός.

Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα, εντάσσεται σε 3ετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του Πολιτισμού.

Spread the love
  • SHARE