Βασιλική Σιαντή

Art Director – Sianti Gallery

Με βασικό της εφόδιο την εμπειρία που απέκτησε στη διεθνή Αγορά Τέχνης κοντά σε κορυφαίους οργανισμούς, όπως είναι η Saatchi Gallery και ο οίκος Sotheby’s, η Βασιλική Σιαντή επέστρεψε το 2016 από το Λονδίνο στην Ελλάδα, για να αναλάβει την διοίκηση της Sianti Gallery.

Από τον ρόλο της ως Art Director, συνεργάζεται με τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες ως επιμελήτρια των εκθέσεων τους και ως σύμβουλος σε ζητήματα αγοράς, προβολής και προώθησης της δουλειάς τους. Παράλληλα αναζητά και προσελκύει νέους καλλιτέχνες, ανανεώνοντας συνεχώς το δυναμικό της Sianti Gallery. Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της, διατηρεί και δημιουργεί επαφές με τη διεθνή εικαστική σκηνή εστιάζοντας στις επικρατέστερες τάσεις της αγοράς. Με όραμα να αποκαλύψει σε φιλότεχνους και μη, την ανθρώπινηπλευρά των καλλιτεχνών επισκέπτεται τα ατελιέ τους και τους παρακολουθεί επί τω έργω. Τα βίντεο που προκύπτουν από τις συναντήσεις αυτές δημιουργούν μια ευκαιρία σύνδεσης μεταξύ Κοινού και Καλλιτέχνη.

Από το ίδιο όραμα σύνδεσης Κοινού – Καλλιτεχνών, προέκυψε η ιδέα ξεναγήσεων σε σημαντικά μουσεία της Αθήνας με τη συνεργασία των εκάστοτε επιμελητών και διευθυντών. Η πρωτοβουλία αυτή η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 με τρία μουσεία, σημείωσε χιλιάδες προβολές στο YouTube σε πανελλήνιο επίπεδο μέσα σε λίγους μήνες αποδεικνύοντας την ανάγκη για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τα παιδιά, όπως και η Τέχνη, έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της. Γι’ αυτό το λόγο δημιούργησε το 2017 μια γκαλερί φιλική προς αυτά, με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που βοηθούν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι οι καλλιτέχνες είναι απλώς άνθρωποι, και όχι μυθικοί και απρόσιτοι χαρακτήρες. Παράλληλα οργανώνει κάθε χρόνο, μια Χριστουγεννιάτικη έκθεση όπου οι καλλιτέχνες προσφέρουν δωρεάν κάποιο έργο, οι επισκέπτες στηρίζουν την προσπάθεια μέσω λαχνών, και η γκαλερί δωρίζει όλα τα έσοδα των λαχνών στα Παιδικά Χωριά SOS.

Πάνω απ΄ όλα όμως, αυτό που συγκινεί τη Βασιλική είναι η ώθηση που δίνει η Τέχνη σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Αφοσιωμένη σε αυτόν τον σκοπό συμμετέχει ενεργά σε κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα, συλλογική ή ατομική, που μπορεί να φέρει την Τέχνη κοντά σε Όλους.

Θοδωρής Σιαντής

Σύμβουλος Τέχνης, Διαχειριστής του Site Sianti Gallery


Ως γνώστης της τεχνολογίας, ο Θοδωρής Σιαντής, διαχειρίζεται το site της Sianti Gallery όχι μόνο με την αναβάθμισή του παρακολουθώντας την δυναμική της αγορά αλλά και με την συνεχή ανανέωση των προϊόντων.

Έχοντας αναλάβει τον αθέατο ρόλο της γκαλερί, διευθύνει την οργάνωση και την παραγωγή των Μεταξοτυπιών: μιας ξεχωριστής κατηγορίας στην Ελληνική Τέχνη που γεννήθηκε και αναδείχθηκε μέσα από τον Εικαστικό Κύκλο. Όπως ο ίδιος άλλωστε πιστεύει, η Μεταξοτυπία είναι ο προθάλαμος για την έναρξη μιας συλλογής και προσφέρει την δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να γνωρίσει τους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες.

Ως γνώστης, ελέγχει με απόλυτη ακρίβεια την αποτύπωση ενός ζωγραφικού έργου τέχνης χωρίς να αλλοιωθεί η αξία της πινελιάς, οι κινήσεις του χεριού του καλλιτέχνη και η ατμόσφαιρα που αποπνέει η ζωγραφική του. Σε συνεργασία πάντα με τον καλλιτέχνη υποστηρίζει απόλυτα την παραγωγή των χαρακτικών αναλαμβάνοντας και την ευθύνη τους. Αλλιώς, όπως ο ίδιος λέει, «η μαγεία του έργου θα χαθεί».

Αν και σπούδασε μαθηματικά, η σχέση του με την τέχνη άρχισε από μικρή ηλικία. Μυήθηκε στον κλάδο της Αγοράς Τέχνης μέσα από τις επισκέψεις που έκανε με τον πατέρα του, Φάνη, στα ατελιέ των καλλιτεχνών. Τα μάτια του εκπαιδεύτηκαν στην λεπτομέρεια και στο να «αποθηκεύει» τη μανιέρα.

Είναι υπεύθυνος για την υπογραφή και αρίθμηση από τους καλλιτέχνες των τυπωμένων μεταξοτυπιών, καθώς και για την ψηφιακή εικόνα της γκαλερί, την οργάνωση και την  ψηφιοποιήση των έργων. Τέλος στο πλαίσιο του e-shop που εγκαινίασε η εταιρεία το 2018, ελέγχει και διοργανώνει το τμήμα αποστολής έργων.

“Όταν όλα είναι έτοιμα, ο εικαστικός υπογράφει και αριθμεί την μεταξοτυπία. Και τότε ξέρω ότι έχει γεννηθεί ένα νέο έργο τέχνης, για να φτάσει σε όλους εσάς εκεί έξω”.

Φάνης Σιαντής

Εμπνευστής και ιδρυτής, Εικαστικός Κύκλος


Έμπορος και συλλέκτης έργων τέχνης, ιδιοκτήτης της γκαλερί από το 1980, ο Φάνης Σιαντής ίδρυσε τον Εικαστικό Κύκλο με τον αγαπημένο του φίλο και στη συνέχεια συνέταιρό του  Ντίνο Λυμπερόπουλο. Υπήρξε πρωτοπόρος στο εμπόριο Τέχνης, δημιουργώντας την Αγορά της Μεταξοτυπίας αλλά και μια σειρά επιτυχημένων εκθέσεων, καταφέρνοντας να γνωρίσει την Σύγχρονη Ζωγραφική στα περισσότερα σπίτια και γραφεία όχι μόνο των Αθηναίων αλλά και της περιφέρειας.

Το 1996 ο Φάνης Σιαντής μετακομίζει τον Εικαστικό Κύκλο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στον πλεον θρυλικό εκθεσιακό χώρο των 1.700 τ.μ., που το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής έχει ανακηρύξει ως ένα από τα τριάντα κτήρια στην Αθήνα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Τότε, στήνει μια από τις πιο ιστορικές ομαδικές εκθέσεις που σήμαναν στο χώρο της Τέχνης το πέρασμα από την παλαιά, στη νέα εποχή του Εικαστικού Κύκλου με καλλιτέχνες όπως οι: Μυταράς, Φασιανός, Σόρογκας, Τσόκλης, Κοκκινίδης, Τέτσης, Γαΐτης, Γκίκας, Τσαρούχης, Βασιλείου κ.α.  

Σήμερα, παραμένει ενεργός στο εμπόριο τέχνης με συμβουλευτικό χαρακτήρα, πλάι στη νέα διοίκηση της Sianti Gallery, που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου τα παιδιά του, Βασιλική και Θοδωρής. Είναι συνοδοιπόρος στους στόχους της γκαλερί συμβάλλοντας στην επιλογή έργων των νέων υποσχόμενων εικαστικών, χωρίς ωστόσο, να σταματά να προβάλλει τη δουλειά των παλαιών, με τους οποίους άλλωστε, χτίστηκε ο Εικαστικός Κύκλος Sianti.

“Η Τέχνη είναι η ζωή μου. Έκανα την αγάπη μου επάγγελμα και ζω με τους φίλους μου. Δηλαδή τους ζωγράφους και τους παλιούς μου πελάτες”.