• Αρχική
  • /
  • Εκθέσεις
  • /
  • Βαρώτσος- Πανιάρας- Σόρογκας «Γλώσσα Μυστική» Ομαδική Έκθεση στη Sianti Gallery

Βαρώτσος- Πανιάρας- Σόρογκας «Γλώσσα Μυστική» Ομαδική Έκθεση στη Sianti Gallery

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

360º Εικονική περιήγηση


Οι τρεις καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες παρουσιάζονται σε έναν απρόβλεπτο, όμως ουσιαστικό διάλογο.

Η Sianti Gallery την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 στις 19.30 εγκαινίασε τη βαρυσήμαντη ομαδική έκθεση των Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Πανιάρα και Σωτήρη Σόρογκα με τίτλο «Γλώσσα Μυστική», η οποία συνοδεύεται από τον ομότιτλο κατάλογο. Την επιμέλεια έχει ο ιστορικός τέχνης, Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η παρέα αυτή των εικαστικών αναμφίβολα επηρεάζει την καλλιτεχνική παιδεία του τόπου, καθώς αποτελούν ξεχωριστά κεφάλαια στη σύγχρονη εικαστική μας παράδοση. Οι τρεις καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες παρουσιάζονται σε έναν απρόβλεπτο, όμως ουσιαστικό διάλογο: Ο αείμνηστος Κώστας Πανιάρας με την ηφαιστειακή χρωματικά και εκρηκτική κινητικά ζωγραφική του, ο λυρικός της οπτικής ανάμνησης και της σιωπηλής υποβολής των εικόνων, Σωτήρης Σόρογκας και, τέλος, ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δημιουργός που συνδυάζει στις γλυπτικές του μορφές την τεχνολογία και την ποιητική αύρα των πραγμάτων, των διαφορετικών υλικών, την διαφάνεια αλλά και συγχρόνως την δυναμική επιβολή που μπορεί να διακρίνει μίαν γλυπτική κατασκευή.

 

 

Ο απρόβλεπτος αυτός συνδυασμός των τριών εικαστικών είναι η αιτία που ο επιμέλητης της έκθεσης τους υπερασπίζεται με θέρμη: «…Στο έργο του Κώστα Πανιάρα ο χρόνος κυλάει πλατύ ποτάμι μέσα σε όσα φτιάχνουμε πηγαίνοντας μακριά από τη χρησιμότητα. Το χρώμα πρωταγωνιστεί σε όλες σχεδόν τις φάσεις της δουλειάς του, είτε σε εκρηκτικές μονοχρωμίες είτε σε απροσδόκητους συνδυασμούς. Με αυτή την πλημμυρίδα των χρωμάτων βλέπω τα έργα του Πανιάρα να μας συνεπαίρνουν, να μας γίνονται λάβαρα. Καλλιτέχνης του κόσμου είναι κι ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δρομέας που σπέρνει το έργο του σε πυκνοκατοικημένα κέντρα ή απάτητα μέρη. Αλλά και στα μικρά σε διάσταση έργα του ο Βαρώτσος νιώθει εραστής της στιγμής, κοιτάζει μέσα στα μάτια της∙ εκεί όπου φτερουγίζει το φευγαλέο. Από την άλλη ο Σόρογκας εξεγείρεται απέναντι στον χρόνο. Όλα σχεδόν τα έργα του φέρουν το ίχνος της αλλοτινής χρήσης των πραγμάτων, του ανθρώπινου μόχθου, του χρόνου αυτοπροσώπως. Μετατρέπει τα στοιχεία, όπως η πέτρα και η ξερολιθιά, σε σύμβολα, που παράγουν με τη σειρά τους την άλλη ζωή».

 

 

Τελικά, τα έργα και των τριών καλλιτεχνών λειτουργούν μαγικά. Μάλιστα αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός, όταν καταπιάνονται αφενός με την απαθανάτιση του διαχρονικού Μύθου αφετέρου με την έκφραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος αλλά πάντα η τέχνη είναι μία σταθερά, καταφύγιο και διέξοδος μαζί. Πρόκειται για μία πρωτότυπη έκθεση η οποία, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι συμπυκνώνει καίρια επιτεύγματα και ανατρεπτικές, αισθητικές προτάσεις στο κρίσιμο πέρασμα από τον εικοστό στον εικοστό πρώτο  αιώνα. Μία έκθεση οργανωμένη με την βαθύτερη επιθυμία να νιώσετε την έκρηξη των χρωμάτων, την λιτότητα των θεμάτων αλλά και τη φυσικότητα των υλικών με τον αέρα που αποπνέουν να δίνει μία αδιαμφισβήτη ισορροπία!


Φωτογραφίες Έκθεσης


Κατάλογος

Fullscreen Mode

ΒίντεοΦωτογραφίες Εγκαινιών


Έγραψαν για εμάς

Ξεναγήσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης των Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Πανιάρα και Σωτήρη Σόρογκα με τίτλο «Γλώσσα Μυστική», το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 12:30 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης, Γιώργο Μυλωνά παρουσία των Βαρώτσου και Σόρογκα. Η συζήτηση με την παρέα των καλλιτεχνών, αποκάλυψε πως επηρεάζουν μέσω των έργων τους τη σύγχρονη εικαστική σκηνή.


Φωτογραφίες Ξενάγησης