22 Ιουλίου, 2023

Art around the world: 6 κορυφαίες εκθέσεις για όσους ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι στο εξωτερικό!

Αν έχετε σχεδιάσει να βρεθείτε εκτός Ελλάδας για τις καλοκαιρινές σας διακοπές και κάποια από τις παρακάτω πόλεις είναι ο προορισμός σας, σίγουρα ο κόσμος της τέχνης θα σας ανταμείψει. Συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε 6 εκθέσεις που θα σας μαγέψουν και θα μας τις αφηγηθείτε όταν επιστρέψετε!

#1 To see takes time: Έκθεση με έργα της Τζόρτζια Ο’ Κιφ στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) παρουσιάζει την έκθεση “To see takes time” με έργα της Τζόρτζια Ο’ Κιφ [Georgia O’ Keeffe] (1887-1986).

Η έκθεση στο MoMA συγκεντρώνει έργα σε χαρτί της Ο’ Κιφ, τα οποία συνήθως παρουσιάζονται μεμονωμένα, αλλά και σημαντικούς πίνακες, ενώ προσφέρει μια σπάνια ματιά στις μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιούσε. Παρά το γεγονός ότι η Τζόρτζια Ο’ Κιφ είναι περισσότερο γνωστή για τους πίνακες με λουλούδια που δημιουργούσε, παρήγαγε επίσης εξαιρετικά έργα με κάρβουνο, μολύβι, νερομπογιά και παστέλ. Η έκθεση “To see takes time” θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και τις 12 Αυγούστου 2023.

Georgia O’Keeffe. Evening Star No. III. 1917

~Διάρκεια έκθεσης: έως 12 Αυγούστου

#2 “After Impressionism: Inventing Modern Art” στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

Η έκθεση εξερευνά μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων, όταν οι καλλιτέχνες ήρθαν σε ρήξη με την καθιερωμένη παράδοση και έθεσαν τα θεμέλια για την τέχνη του 20ού και του 21ου αιώνα.

 Γιορτάζει τα επιτεύγματα τριών γιγάντων της εποχής: του Paul Cézanne, του Vincent van Gogh και του Paul Gauguin και παρακολουθεί τις επιρροές που άσκησαν στις νεότερες γενιές Γάλλων καλλιτεχνών, στους συνομηλίκους τους και στους ευρύτερους κύκλους καλλιτεχνών σε όλη την Ευρώπη, στη Βαρκελώνη, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Βιέννη.

Με σχεδόν εκατό έργα καλλιτεχνών, από τον Κλιμτ και τον Μουνκ, τον Ματίς και τον Πικάσο μέχρι τον Μοντριάν και τον Καντίνσκι, που συμπληρώνονται από μια επιλογή γλυπτών καλλιτεχνών όπως ο Ροντέν και ο Καμίλ Κλοντέλ, η έκθεση παρακολουθεί τη δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης τέχνης, απαλλαγμένης από τις συμβάσεις.

Paul Cezanne ‘Mont Sainte-Victoire’ 1902‒6

~Διάρκεια έκθεσης: έως 13 Αυγούστου

#3 “Luxury and power Persia to Greece” Βρετανικό Μουσείο

“Luxury and Power. Persia to Greece” (Πολυτέλεια και Δύναμη. Από την Περσία στην Ελλάδα) είναι ο τίτλος της σπουδαίας έκθεσης που παρουσιάζει το Βρετανικό Μουσείο και φιλοξενεί εκθαμβωτικά αντικείμενα από το Αφγανιστάν μέχρι την Ελλάδα και την Ιταλία, με στόχο να εξερευνήσει μια πιο σύνθετη πτυχή της ιστορίας για την πολυτέλεια ως πολιτικό εργαλείο στη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Ευρώπη από το 550–530 π.Χ. μέχρι την πτώση της Περσικής Αυτοκρατορίας. Με δάνεια κομμάτια μοναδικής αρχαιολογικής αξίας, καθώς και άλλα από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, η έκθεση συγκεντρώνει εξαιρετικά αντικείμενα φιλοτεχνημένα από χρυσό, ασήμι και γυαλί.

Χρυσό στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς κλασικής ή ελληνιστικής εποχής από τα Δαρδανέλια ©Βρετανικό Μουσείο

~Διάρκεια έκθεσης: έως 13 Αυγούστου

#4 “Basquiat X Warhol. Painting Four Hands” Ίδρυμα Louis Vuitton – Παρίσι

Η έκθεση του Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι για τη συνεργασία του Άντι Γουόρχολ με τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά είναι γεγονός! Το Ίδρυμα συνεχίζει τη μελέτη του έργου του Ζαν Μισέλ Μπασκιά , αυτή τη φορά επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη συνεργασία του με τον Άντι Γουόρχολ, παρουσιάζοντας μνημειώδη έργα, όπως το “Ten Punching Bags (Last Supper)” και το 8 μέτρων “African Mask”. Η έκθεση “Basquiat × Warhol. Painting four hands” είναι η πιο σημαντική έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί για τη δουλειά των Μπασκιά και Γουόρχολ και συγκεντρώνει περισσότερα από τριακόσια έργα και αρχεία, μαζί με ογδόντα καμβάδες, υπογεγραμμένους και από τους δύο καλλιτέχνες. Μαζί δημιούργησαν περί τους 160 πίνακες, αλλά και ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα που παρήγαγαν ο καθένας στην καριέρα του. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και έργα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών, όπως οι Jenny Holzer, Michaeil Halsband, Futura 2000 κ.ά., κάτι που αναδεικνύει την ενέργεια της καλλιτεχνικής σκηνής του κέντρου της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1980.

Το έργο 6.99 (1985) ήταν και ένα από τα αγαπημένα του Άντι Γουόρχολ

~Διάρκεια έκθεσης: έως 28 Αυγούστου

#5 Yayoi Kusama – «You, me and the balloons» Factory International, Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Factory International στο Μάντσεστερ που έχει σχεδιαστεί από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο ΟΜΑ εγκατεστημένο σε μια μεγαλειώδη έκταση, εγκαινιάζει μία εντυπωσιακή έκθεση της Yayoi Kusama η οποία επανέρχεται με έργα ύψους άνω των δέκα μέτρων που δημιούργησε ειδικά για την ανάδειξη του μεγαλύτερου δημόσιου εκθεσιακού χώρου τέχνης που έχει ανοίξει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση θα έχει διάρκεια για ένα μήνα και ο επισκέπτης θα θαυμάσει από κοντά τα “φουσκωτά” έργα της εικαστικού.

Yayoi Kusama, A Bouquet of Love I Saw in the Universe (2021) Φωτ.: David Levene

~Διάρκεια έκθεσης: έως 28 Αυγούστου

#6 Michelangelo and Beyond στο Μουσείο Albertina της Βιέννης

Ο δάσκαλος της Αναγέννησης Michelangelo βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της έκθεσης. Τα έργα του είχαν διαμορφωτική επιρροή στους καλλιτέχνες της εποχής του, αλλά η σημασία του επεκτάθηκε πολύ πέρα από την εποχή του και επηρέασε τους καλλιτέχνες στον 20ο αιώνα. Η έκθεση παρουσιάζει την εκ νέου ανακάλυψη της αρχαίας ελληνορωμαϊκής ιδέας για το ιδανικό σώμα κατά τη διάρκεια της ζωής του Μιχαήλ Άγγελου και τις επαναστατικές προόδους στην απεικόνιση της ανθρώπινης φιγούρας.

Ο Raffael, ο Dürer, ο Rembrandt, ο Mengs, ο Rubens, ο Boucher, ο Klimt και ο Schiele εκτίθενται επίσης δίπλα στον Michelangelo, ο καθένας από τους οποίους ανέπτυξε τη δική του αντίληψη για το σώμα, είτε μέσω της μίμησης, είτε της εξέλιξης είτε της απόλυτης απόρριψης του ιδανικού του Michelangelo.
Εκτίθενται σχέδια, εκτυπώσεις και γλυπτά που εξετάζουν την απεικόνιση του ιδανικού σώματος ανά τους αιώνες. Συνολικά, τα αντικείμενα της έκθεσης κυμαίνονται από τα πρώτα έργα του Μιχαήλ Άγγελου μέχρι έργα καλλιτεχνών στις αρχές του 20ού αιώνα. Δείχνει την υιοθεσία, την εξέλιξη και την τελική παρακμή του ιδανικού σώματος του Μιχαήλ Άγγελου.

Rembrandt Harmensz. van Rijn | Naked Woman Seated on a Mound, c. 1631 | The ALBERTINA Museum, Vienna

~Διάρκεια έκθεσης: Από 15 Σεπτεμβρίου έως 14 Ιανουαρίου του 2024

Κείμενο: Ιωάννα Γεωργοπούλου

Spread the love
  • SHARE