22 Ιουλίου, 2023

6 must see εκθέσεις στα ελληνικά νησιά

Φτιάχνεις βαλίτσα για νησί και παράλληλα σκέφτεσαι και τη λίστα με τα “to do”.  Ίσως αυτό το καλοκαίρι να έχεις  έντονη φιλότεχνη διάθεση αφού εκτός από το γαλάζιο της θάλασσας, το έντονο φως του ήλιου, τα μικρά ξωκλήσια, τα γραφικά λιμανάκια και τις όμορφες ακρογιαλιές, τα ελληνικά νησιά ανοίγουν τις πύλες τους και για αποδράσεις στην ελληνική τέχνη.

 Εμείς συγκεντρώσαμε και σου προτείνουμε 6 εκθέσεις που μπορείς να επισκεφθείς στα ελληνικά νησιά  αυτό το  καλοκαίρι:

#1 Χρόνης Μπότσογλου «Η αδιάλλακτη ειλικρίνεια της ενσυναίσθησης» Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος.

#2 Ατελιέ Αλέκου Φασιανού-Τζιά

#3 Μουσείο Κώστα Τσόκλη, Τήνος

#4 Γιανούλης Χαλεπάς: «Γλυπτικής μέγιστον μάθημα» Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

#5 «Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας»  Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, Ύδρα

#6 «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

#1 Χρόνης Μπότσογλου “Η αδιάλλακτη ειλικρίνεια της ενσυναίσθησης”

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος

Αν βρεθείς στο νησί της Άνδρου, μη χάσεις την έκθεση «Χρόνης Μπότσογλου, Η αδιάλλακτη ειλικρίνεια της ενσυναίσθησης» που παρουσιάζει το ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή φέτος το καλοκαίρι, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, έως την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023. Πρόκειται για αναδρομική έκθεση του έργου του Χρόνη Μπότσογλου (1941-2022), ενός από τους σημαντικότερους παραστατικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει πάνω από 100 έργα του καλλιτέχνη, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1953 έως το 2018, δηλαδή περισσότερα από εξήντα πέντε χρόνια μιας εξαιρετικά γόνιμης καλλιτεχνικής διαδρομής. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μπότσογλου, που έφυγε από τη ζωή πέρυσι. Με τη συμμετοχή της οικογένειάς του καθώς και πολλών συλλεκτών, το Μουσείο κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο τα έργα-ορόσημα του καλλιτέχνη όσο και πολλά άλλα, που εκτίθενται για πρώτη φορά.

. Χρόνης Μπότσογλου ( 1941-2022), «Εσωτερικό (τρίπτυχο)»,1979. Λάδι σε καμβά 60×267 εκ. Ιδιωτική συλλογή.

~Διάρκεια έκθεσης: 02.07 – 01.10 2023

#2 Ατελιέ Αλέκου Φασιανού-Τζιά

Η Κέα γνωστή σε όλους ως Τζιά είναι ένα όμορφο κυκλαδονήσι και δημοφιλής προορισμός χάρη στο ποικιλόμορφο τοπίο αλλά και την πλούσια ιστορική της παράδοση. Αυτή την γραφικότητα και την ιστορία της Τζιάς αγάπησε και ο Αλέκος Φασιανός όταν βρέθηκε τυχαία την άνοιξη του 1967. Το Athens Design Forum και το Alekos Fassianos Estate μας προσκαλούν αυτό το καλοκαίρι στο θερινό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού. Αν βρεθείτε λοιπόν σε αυτό το παρθένο νησί, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ατελιέ του σπουδαίου ζωγράφου που άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί  μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους, που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τα προσωπικά αντικείμενα και το έργο του.

 Ατελιέ Αλέκου Φασιανού- Κέα

~Ανοιχτό για όλη την καλοκαιρινή σεζόν έως τις 17 Σεπτεμβρίου

#3 Τήνος: Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Στο Μουσείο του σπουδαίου εικαστικού Κώστα Τσόκλη, στο όμορφο χωριό Κάμπος της Τήνου, δίνεται η  ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη, αυτό το καλοκαίρι να θαυμάσει πρόσφατες ζωγραφικές δημιουργίες του καλλιτέχνη  με αναφορές στη διαδικτυακή εποχή μας, ενώ για πρώτη φορά ανοίγει και ο νέος εκθεσιακός χώρος με 40 έργα της σειράς «Tsoclis 85 Στοιχεία για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων».

Μουσείο Κώστα Τσόκλη-Τήνος

#4 Γιανούλης Χαλεπάς: Γλυπτικής μέγιστον μάθημα

Ο Χαλεπάς επιστρέφει στην Τήνο. Μια έκθεση για τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη, στο νησί του μαρμάρου και των μαρμαράδων.

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

 Παραμένουμε Τήνο και πάμε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού όπου παρουσιάζει μια νέα έκθεση για τον Γιαννούλη Χαλεπά με τίτλο “Χαλεπάς – Γλυπτικής μέγιστον μάθημα” στο Μέγαρο του Ιδρύματος στη Χώρα της Τήνου έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023. Η έκθεση «Χαλεπάς – Γλυπτικής μέγιστον μάθημα» έρχεται να ενώσει δύο εξαιρετικά σημαντικά σύνολα στο έργο του Γιανούλη Χαλεπά: τη συλλογή του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού με έργα της πρώτης και, κυρίως, της δεύτερης περιόδου του καλλιτέχνη στην Τήνο και τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, από την οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα της τρίτης, αθηναϊκής περιόδου του γλύπτη.

“Χαλεπάς – Γλυπτικής μέγιστον μάθημα”  Τήνος

~Διάρκεια έκθεσης: έως 16.10.2023

#5 «Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας»  Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, Ύδρα

 Αν το εισητήριο σε οδηγεί στην αριστοκρατική Ύδρα, αξίζει να περιηγηθείς στην ομαδική έκθεση «Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας» που παρουσιάζεται στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη  από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.) Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη τέχνη παγκοσμίως είναι το «Τραύμα» και πώς αυτό αφομοιώνεται στο έργο των σύγχρονων εικαστικών, δημιουργώντας το σύγχρονο εικαστικό αφήγημα. Με αφορμή μια σειρά από γεγονότα που έχουν λειτουργήσει καθοριστικά στο συλλογικό ασυνείδητο, από την Ελληνική Επανάσταση και τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο και τη Δικτατορία, είκοσι καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο και γλυπτά, καθώς το «Τραύμα» ενυπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης.

Συμμετέχουν οι: Ηώ Αγγελή, Κατερίνα Αποστολίδου, Μαρία Γενιτσαρίου, Νίκος Γιαμπάνης, Ελένη Ζούνη, Δημήτρης Λεμπέσης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Αιμιλία Μπαλάσκα, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Παναγιώτης Ράππας, Ιφιγένεια Σδούκου, Μαρία Σταμάτη, Ελευθερία Στόικου, Άγγελος Σκούρτης, Νίκος Τρανός, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Ανναλίνα Φωτοπούλου, Γιώργος Χαρβαλιάς, Πάνος Χαραλάμπους.

~Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Οκτωβρίου

 Ιφιγένεια Σδούκου, «Περίμενα…», 2021, Κέντημα και βαφή υφάσματος στο χέρι, Δίπτυχο πανό διαστάσεων το κάθε ένα 50Χ200 εκ. (Αποσπάσματα από επιστολές της Μαντώς Μαυρογένους)

Μαρία Σταμάτη, Η Άλλη Πλευρά της Ιστορίας, 2023, Μελάνι σε χειροποίητο χαρτί και νήμα, 75Χ500 εκ.

  Ανναλίνα Φωτοπούλου, 1943, 2023, Σινική Μελάνι και λάδι σε χειροποίητο χαρτί, 50Χ70 εκ.

#6 «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε  την έκθεση που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων καθώς αποτελεί την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του ζωγράφου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, 186 χρόνια από τη γέννησή του και 172 από τη στιγμή που μετακόμισε με την οικογένεια του στη Σύρο. Τα 57  έργα του ζωγράφου των αυτοκρατορικών θριάμβων, των ένδοξων στιγμών της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και των ταπεινών ψαροκάικων, συνθέτουν την εν λόγω έκθεση που έχει τεθεί  υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη

~Διάρκεια έκθεσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023

Κείμενο: Ιωάννα Γεωργοπούλου

Spread the love
  • SHARE