19 Απριλίου, 2023

Η ζωγραφική του Απόστολου Χαντζαρά στο μαγευτικό SoHo

Το SoHo, είναι περιοχή στο νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομα της «νότια της οδού Χιούστον» ( South of Houston). Η γειτονιά ως παράδειγμα αναγεννησιακής κτιριακής υποδομής είναι πόλος έλξης πλουσίων κατοίκων ως αποτέλεσμα κοινωνικοοικονομικών, πολιτισμικών, πολιτικών και αρχιτεκτονικών αλλαγών.

Soho, Νέα Υόρκη

Στην καρδιά του SoHo, στην γειτονιά του Next, του Cipriani και του οίκου Gucci, σε μια κατεξοχήν καλλιτεχνική περιοχή ήδη από το 1970, το “Pi Bakerie”, είναι σημείο συνάντησης. Ένα μαγαζί σταθμός με ελληνικές αλχημιστικες γεύσεις από τον σεφ και μέτοχο των επιχειρήσεων Aggelos Katapodis, συνεργάζεται με τον ζωγράφο Απόστολο Χαντζαρά – Apos που ζει και δημιουργεί μεταξύ Μανχάταν και Αθήνας ενώνοντας αυτα τα δύο σημεία.

Ο Απόστολος Χαντζαράς ζωγραφίζει τον μεγάλο Κένταυρο του SoHo που καταφέρνει να τον δαμάσει και τελικά να του δέσει τα χέρια ο μικρός Έρωτας. Όπως λέει κι ο Aggelos Katapodis, εμπνευστής των Pi “ένα μύθο του Οδυσσέα κουβαλάω που είναι και το νησί της καταγωγής μου. Σε αυτό το κέντρο ο καθένας κουβαλάει ότι έχει! Και δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι τα μυθικά μας πλάσματα, βλέποντας το θα αναρωτηθούν. Ταξιδευτές είμαστε, Ιθακιώτες, μυθοπλάστες”.

Σε μήκος 10 μέτρα το mural “Greek god Eros conquere the Centaurus”, κοσμεί τον εξωτερικό χώρο των Pi στην Broome Street της Νέας Υόρκης, όπου ο υπερμεγέθης μυθικός Κένταυρος παραδίδεται απόλυτα στην δύναμη του μικρού φτερωτού Έρωτα. Μια μυθοπλασία με τις έντονες χαρακτηριστικές γραφές του Απόστολου Χαντζαρά κοσμεί την καρδιά του μαγευτικού SoHo.

Ο Απόστολος Χαντζαράς ή Apos για ακόμα μία φορά ακροβατεί, μεταφέρει εικαστικά, συνενώνει δύο μακρινούς κόσμους, από την γένεση του έρωτα της αρχαίας εποχής στον πιο σύγχρονο τόπο εξελίξεων.

Spread the love
  • SHARE