10 Φεβρουαρίου, 2023

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για ΠΑΙΔΙΑ «χοῦς καί ὕδωρ, μια πανανθρώπινη ιστορία»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για ΠΑΙΔΙΑ

«χοῦς καί ὕδωρ, μια πανανθρώπινη ιστορία»
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023
11.30 π.μ.

Οι μεγάλες και μικρότερες ανθρώπινες ή ανθρωπόμορφες φιγούρες του Θεόδωρου Παπαγιάννη γίνονται όχημα για τη διερεύνηση της εσωτερικής ανάγκης του ανθρώπου να χρησιμοποιεί στοιχεία της φύσης και να μεταπλάθει την πραγματικότητα σε ό,τι καλύτερο ονειρεύεται και ελπίζει. Η σύνδεση με τη γη, την μήτρα της ανθρωπότητας, μέσω του πηλού, και η σημασία των καρπών της, ιδιαίτερα του σιταριού για το σώμα και το πνεύμα, γίνονται κέντρα της εικαστικής δημιουργίας του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Ο κύκλος των ανθρώπων αλλά των ζώων γύρω από ένα δέντρο αποκτά ιερότητα.

Αναμειγνύοντας αργιλόχωμα με νερό, ο άνθρωπος δημιούργησε τον πηλό, ένα υλικό που καλύπτει πολλές ανάγκες και συνοδεύει τις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής του στη μακραίωνη παρουσία του στη γη. Μύθοι, τελετουργίες και συμβολισμοί συνδέονται άρρηκτα με πήλινα χειροτεχνήματα και καλλιτεχνικά δημιουργήματα όλων των πολιτισμών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μάλιστα, και με την ιδανική συγκυρία της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας, χώμα, πηλός και καλλιέργεια, επανέρχονται στο εικαστικό προσκήνιο. Η θεά Δήμητρα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας έδωσε στον Τριπτόλεμο τη μυστική γνώση για την αποδοτικότερη καλλιέργεια ως το μέγιστο δώρο της.

Ξεκινώντας το ταξίδι μας με τα παιδιά από την ιστορία της ανακάλυψης του πηλού, περνάμε στα πήλινα νεολιθικά και μυκηναϊκά ειδώλια, καθώς και στον μύθο της Δήμητρας και καταλήγουμε σε αφρικανικές πήλινες μορφές και τον πήλινο κινεζικό στρατό. Με έμπνευση από το νοερό ταξίδι στην τέχνη και από το ζωντανό έργο της έκθεσης, θα έχουν τη δυνατότητα για την ατομική τους πήλινη δημιουργία!

Κατάλληλο για ηλικίες: 6-10 ετών

Διάρκεια: 1,5 ώρα

Τοποθεσία: Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα 11634, Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο  +30 210 7245432

Spread the love
  • SHARE