23 Μαρτίου, 2023

Ανακαλύψτε το γλυπτό του Γ. Γεωργιάδη στην πλατεία Αριστοτέλους

Τα γλυπτά και οι προτομές στους δημόσιους χώρους στη χώρα μας είναι τόσα πολλά που αξίζει κανείς να αφιερώσει λίγο χρόνο να τα ανακαλύψει με μικρές αλλά προσεκτικές βόλτες. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη αλλά και μικρότερες πόλεις της χώρας μας κουβαλάνε γλυπτά σημαντικών ανθρώπων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στη Φλωρεντία και ειδικεύθηκε στη μεταλλογλυπτική. Κινήθηκε κυρίως μέσα στα πλαίσια του εξπρεσιονισμού. Φιλοτέχνησε μνημεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συνεργάσθηκε με αρχιτέκτονες στη διακόσμηση κτηρίων. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΓΛΥΠΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα από τα πιο γνωστά του είναι εκείνο του Αριστοτέλη που τοποθετήθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους το 1990 και από τότε ξεκουράζεται εκεί. Χιλιάδες άνθρωποι το προσπερνούν καθημερινά και ο Αριστοτέλης καθιστός, φορώντας έναν μανδύα, τα σανδάλια του και κρατώντας έναν πάπυρο τους «παρατηρεί». Μια απεικόνιση του στοχαστή Αριστοτέλη απόλυτα καθαρή μιας και οι πτυχώσεις των ρούχων του μαρτυρούν την ρεαλιστική προσέγγιση του γλυπτού.  «Ενώ η πλατεία είναι πολυσύχναστη και αρκετοί τουρίστες φωτογραφίζονται μπροστά από τον Αριστοτέλη, το άγαλμα, περικυκλωμένο από καφετέριες και τραπεζοκαθίσματα, δεν αναδεικνύεται και χάνεται στην πρώτη ματιά.» όπως σημειώνει ο Γιώργος Τσιτιρίδης στο άρθρο του. Το 2018 ανακοινώθηκε από τον τότε Δήμαρχο Θεσσαλονίκης η μεταφορά του σε πιο κεντρικό σημείο της πλατείας. Όπως και να ‘χει ο Αριστοτέλης της Πλατείας Αριστοτέλους έχει υποστεί διάφορα δεινά και βανδαλισμούς μέσα στα χρόνια πάντα όμως καθαρίζεται και είναι έτοιμος να φωτογραφηθεί με τους περαστικούς και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ
Spread the love
  • SHARE