12 Ιουλίου, 2023

Οι εικαστικοί μας δημιουργούν το δικό τους καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή για όλους! Σημαίνει ξεγνοιασιά, ξεκούραση, ταξίδια, αναμνήσεις! Άλλωστε αυτά προσφέρει και η Τέχνη, που αποτυπώνει την μαγεία του καλοκαιριού μέσα στα έργα σημαντικών καλλιτεχνών.

Το ελληνικό καλοκαίρι δεν ήταν από πάντα θέμα στη ζωγραφική, ήρθε όμως και καθιερώθηκε την δεκαετία του 1950, όταν ο ΕΟΤ ενεργοποίησε τον Τέτση, τον Βακιρτζή, αλλά και τον Βασιλείου, τον Γ. Μανουσάκη, τον Μόραλη και τον Νικολάου, που μαζί με τον επαγγελματία γραφίστα Φρέντυ Κάραμποτ και τους Α. και Μ. Κατζουράκη, έθεσαν τα θεμέλια της ελληνικής αφίσας, την χάραξη, το χρώμα, την τυπογραφία με νέους τρόπους έκφρασης που μάλλον ξεχάστηκαν.

Στην Παραλία, Σπύρος Βασιλείου

«Εκεί όλα είναι φως. Ένα µοναδικό φως, µιας απερίγραπτης διαφάνειας και απλότητας», όπως είπε ο ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στον Πόρο το 1952. Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης επισκεπτόταν σταθερά µε την οικογένειά του τον Πόρο, ενώ φιλοτέχνησε και τις τοιχογραφίες του µητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου.

Καλοκαίρι,όμως, για τους δικούς μας ζωγράφους, μπορεί να είναι και η βαριά ατμόσφαιρα μιας μπόρας ή το άγνωστο της θάλασσας ή το μοναχικό του καλοκαιριού που τόσο ποιητικά ο Τσόκλης συνθέτει.

Θάλασσα, Κώστας Τσόκλης

Οι καλοκαιρινοί έρωτες δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την αποτύπωση του καλοκαιριού. Έτσι κι αλλιώς παντού πρωταγωνιστής είναι ο έρωτας. Όπως γράφει και ο Εμπειρίκος, «… όποια κι αν είναι η εποχή, ο πόθος είναι πάντα θέρος».

So close to paradise, Παναγιώτης Σιάγκρης

Απάνεμο λιμάνι, Κωνσταντίνος Τόλης

Η χρωματική παλέτα του καλοκαιριού, τόσο έντονη κάτω από το φως του ήλιου, οι σκιές τόσο ξεκάθαρες από τα φωτεινά σημεία κι ένα πλήθος θερμών και ψυχρών αποχρώσεων που τόσο ιδανικά παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Τόλης στις θαλασσινές συνθέσεις του, με έναν ορίζοντα που σχεδόν συντίθεται μπροστά στα μάτια μας, σαν τα χέρια του ζωγράφου να είναι αόρατα και απλά τα χρώματα να έρχονται στον καμβά σαν άγγελοι από τα ουράνια.

Στην παραλία, Απόστολος Χαντζαράς

Το καλοκαίρι είναι χαρά, είναι ξεγνοιασιά, αλάτι, κύμα, ήλιος, σώματα ηλιοκαμένα, υπαίθρια ντους, άμμος χρυσή, παιχνίδι και ανεμελιά. Όλα αυτά είναι τόσο χαρούμενα αποτυπωμένα στον πίνακα «Στην παραλία» του Απόστολου Χαντζαρά. Μια παραλία από την δεκαετία του ’70 έως το σήμερα με όλα εκείνα που συνθέτουν το καλό-καιρο που περνάμε αυτούς τους τρεις μήνες.

Η Θέα, Κώστας Πανιάρας

Με τόσο μπλε παντού σε αυτό τον πίνακα του Κώστα Πανιάρα δε μπορεί το μυαλό μας να πάει κάπου αλλού. Μάλλον η θέα είναι το καλοκαίρι, ένας κήπος κάπου εκεί ανάμεσα ή μια κληματαριά με σταφύλια να καρτερούν να γίνουν γλυκά. Κι αυτά τα ταξιδιάρικα μπλε με φόντο όλα τα κυβιστικά στοιχεία και τον υπαινιγμό ενός ακρωτηριασμού από τον Χρήστο Σαρακατσιάνο σε μια παραλία που αναφέρεται στην παράδοση, στην ίδια την ζωή αλλά και τον θάνατο. Στο νησί που γέμισε ζωή κι επισκέπτες και στα αρχαιολογικά μνημεία, μνεία τελικά στους περασμένους καιρούς και ανθρώπους. Η ελευθερία και η φυσικότητα του γυμνού σώματος και η εξέλιξη ενός μεγάλου εμπορικού κάπου στο βάθος, να μην απειλεί την καλοκαιρινή ραστώνη.

Άτιτλο, Χρήστος Σαρακατσιάνος

Το κοχύλι, Παύλος Σάμιος

Τα αναμνηστικά που έρχονται πίσω μαζί μας στα σπίτια μας και στα αστικά κέντρα, τόσο δισήμαντα όσο και η βάρκα ενός ψαρά. Για εμάς τους επισκέπτες ένα στοιχείο φολκλορ του νησιού, για τον ψαρά η ίδια του η ζωή, το εργαλείο και το μεράκι του. Το κοχύλι αναμνηστικό που θα έρθει μαζί μας αλλά και απαραίτητο κειμήλιο, σημείο αναφοράς της χαλαρότητας και της ξεγνοιασιάς εκείνων των στιγμών εκεί πίσω σε αυτό το καλοκαίρι.

Σέριφος, Δημήτρης Κούκος

Τα νησιά! Πόσα νησιά αποτυπώθηκαν από τα χέρια των εικαστικών μας και των ποιητών μας, ελλήνων και ξένων που τα επισκέφθηκαν. Ποιος θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει τα τοπία του Κοκκινίδη με τα ζευγάρια ή τις μοναχικές φιγούρες που είναι σαν να προσδοκούν όλες τις απαντήσεις από την θάλασσα, να περιμένουν ένα αγαπημένο πρόσωπο να γυρίσει ή απλά να ονειροπολούν μέσα στην καλοκαιρινή αύρα.

Κυκλάδες, Δημοσθένης Κοκκινίδης

Θα κλείσουμε αυτή την καλοκαιρινή μας περίηγηση με «έναν από τους κορυφαίους εικαστικούς της μεταπολεμικής περιόδου, ο οποίος ύμνησε μέσα από τους πίνακές του μεταξύ άλλων, τη θάλασσα, τον ήλιο της χώρας, τον ίδιο τον τόπο. Έναν αυθεντικό εκφραστή της θαλασσογραφικής μας παράδοσης, μέσα από τα έργα του οποίου φωτίζεται το ελληνικό καλοκαίρι. Δεινός κολορίστας, μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση. Πρόβαλε τους αισθητικούς ερεθισμούς που προκαλούν τα τοπία και πραγματεύτηκε στους πίνακες του το φως και το χρώμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας».

Τοπίο, Παναγιώτης Τέτσης

Σας ευχόμαστε το φετινό καλοκαίρι να δείτε όλα αυτά τα χρώματα να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας και να ξέρετε πως κάποιοι τα αποτύπωσαν για όλους εμάς και θα μας ακολουθούν πάντα ό,τι καιρό κι αν κάνει έξω!

  • SHARE