18 Οκτωβρίου, 2023

Ξενάγηση στην έκθεση: Βαρώτσος-Πανιάρας-Σόρογκας «Γλώσσα Μυστική»

Ξενάγηση: Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, ώρα : 12.30

Τοποθεσία : Sianti Gallery, Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη

Επιμέλεια Έκθεσης: Γιώργος Μυλωνάς

Στο πλαίσιο της έκθεσης των Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Πανιάρα και Σωτήρη Σόρογκα με τίτλο «Γλώσσα Μυστική», το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 12:30 θα γίνει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης, Γιώργο Μυλωνά παρουσία των Βαρώτσου και Σόρογκα. Η συζήτηση με την παρέα των καλλιτεχνών θα αποκαλύψει πως επηρεάζουν μέσω των έργων τους την σύγχρονη εικαστική σκηνή.

Πρόκειται, λοιπόν, για καλλιτέχνες που δεν αντικαθίστανται, ενώ όλοι μας προσπαθούμε να δομηθούμε με την διδαχή τους. Το ζήτημα είναι να νιώθουμε και να τιμούμε αυτά τα μεγέθη, για τα οποία ο Μυλωνάς σημειώνει : «… Η μόνη τιμή γι’ αυτά τα ιερά τέρατα είναι ο καθένας μας να φτιάχνει τον δικό του κόσμο με γνώμονα πρωτίστως το χρώμα του κόσμου, που διδάσκει ο Πανιάρας, την πνοή που έχουν τα γλυπτά του Βαρώτσου αλλά και την εμμονή του Σόρογκα να ακινητοποιήσει την χρονική στιγμή. Ιδιαίτερα εκείνη της απώλειας. Άλλωστε, η ματιά, λέει ο Ηράκλειτος, είναι η σπουδαιότερη από όλες τις αισθήσεις. Και το βλέπω σημαίνει νιώθω, καταλαβαίνω. Κι όμως, η όραση, η κορυφαία του χορού, δεν είναι μόνη. Για να υπάρξει, χρειάζεται το φως. Το φως, δεν είναι μόνο στήριγμα της ύπαρξης, είναι και ερμηνεία. Ερμηνεία, γιατί μας φανερώνει τις κρυφές σκιές. Γιατί μας δείχνει την δύναμη της σκιάς μέσα στη διαβάθμιση».

Άλλωστε, ο Κώστας Πανιάρας με την εκρηκτική κινητικά ζωγραφική του ισορροπεί με τον λυρικό της σιωπηλής υποβολής των εικόνων, Σωτήρη Σόρογκα ενώ ο Κώστας Βαρώτσος ρέει ήρεμα σαν νερό ανάμεσά τους επιβάλλοντας την γλυπτική κατασκευή με τον συνδυασμό της τεχνολογίας και των διαφορετικών υλικών.

Γι’ αυτό και ο Μυλωνάς όντας ένθερμος υποστηρικτής τους σημειώνει : «… Μεγάλοι καλλιτέχνες είναι αυτοί που δεν μας δείχνουν κάτι που δεν ξέραμε, αλλά αυτοί που μας λένε «μη το προσπερνάς! Σκύψε και δες το!». Τα έργα και των τριών διακρίνονται από μια σταθερή διέπουσα: την συνεχή και αξεπέραστη εμμονή του να ακινητοποιήσουν μια χρονική στιγμή, κάτι ακατόρθωτο αφού ο χρόνος συνδέεται με την σκληρή γνώση της απώλειας. Τελικά, είναι και οι τρεις εραστές της στιγμής κοιτάζουν μέσα στα μάτια της∙ εκεί όπου φτερουγίζει το φευγαλέο. Στη στιγμή βλέπεις αυτό που δεν παρίσταται, παρατηρείς αυτό που θέλει να κρύβεται – κρύπτεσθαι φιλεί ».

Spread the love
  • SHARE