22 Ιουλίου, 2023

Η τέχνη δεν πάει διακοπές! 4 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι!

Μπορεί η Αθήνα σιγά σιγά να αδειάζει  αλλά η τέχνη έχει πάντα θέση και η πρωτεύουσα μας καλεί για άλλη μια φορά να  γράψουμε πολλά χιλιόμετρα με εικαστική αφορμή.

 Εμείς, συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε 4 εκθέσεις που μπορείτε να επισκεφτείτε στην καρδιά της Αθήνας το φετινό καλοκαίρι. Ξεκινώντας από την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και την έκθεση «Encore: Νέα ελληνική ζωγραφική» που παρουσιάζεται το εικαστικό έργο 33 νέων καλλιτεχνών,  πηγαίνουμε στην Εθνική Πινακοθήκη και συγκεκριμένα στην έκθεση «Αστυγραφία» όπου προβάλλεται μέσω της τέχνης η αστικοποίηση και ο τρόπος που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που του υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του. Συνεχίζουμε με την έκθεση που οργανώνει το Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή στο Παγκράτι με τίτλο «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο»  όπου είναι αφιερωμένη στον ρόλο του πολλαπλού στη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη για να καταλήξουμε στο απολαυστικό εικαστικό σύμπαν του  Αλέκου Φασιανού ανακαλύπτοντας στο νέο μουσείο που μόλις άνοιξε τις πόρτες του, όχι μόνο τα έργα του αλλά και την προσωπικότητα του αείμνηστου καλλιτέχνη.

#1 «Encore: Νέα ελληνική ζωγραφική»  Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Έκθεση ζωγραφικής με τη συμμετοχή 33 νέων εικαστικών παρουσιάζεται αυτό το καλοκαίρι στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Encore: Νέα ελληνική ζωγραφική». Ανάμεσά τους οι Ιλεάνα Αρναούτου, Γιώργος Γύζης, Στέλιος Καραμανώλης, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Καρολίνα Κρασούλη, Δαυίδ Σαμπεθάι, Γιώργος Σταμκόπουλος, Αναστάσης Στρατάκης κ.ά.

“Encore” στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Στέλιος Καραμανώλης, “Άτιτλο” (2022)

Αλεξία Καραβέλα, Descent, 2020, μαρκαδόροι σε άσπρο χαρτί, 51 x 75.5 εκ., Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

~Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Σεπτεμβρίου 2023

#2 Αστυγραφία / Urbanography: Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Μία ομαδική, θεματική έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.  Η έκθεση επικεντρώνεται στην αστικοποίηση και τον τρόπο που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που του υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του. Για την ανίχνευση της ανθρώπινης εμπειρίας του αστικού βιώματος η έκθεση φέρνει σε «συνομιλία» τις εικαστικές τέχνες –ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια και αφίσες– με αποσπάσματα από τον δημοφιλή ελληνικό κινηματογράφο, τις ταινίες κριτικού ρεαλισμού και τις έκκεντρες αφηγήσεις.

  Παναγιώτης Τέτσης, «Οικοδομή» (1964)

~Διάρκεια έκθεσης: έως 03/03/2024

#3 «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο»  Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή – Παγκράτι

Πικάσο, Μπρακ, Μαγιόλ, Τουλούζ Λωτρέκ, Ματίς, Λεζέ, Μιρό και Μπαλτύς: περίπου 90 λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά τους εκθέτει το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, τα περισσότερα για πρώτη φορά. Η έκθεση με τίτλο «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» είναι αφιερωμένη στον ρόλο του πολλαπλού στη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη αναλύοντας αφενός τα πλεονεκτήματα που προσέφεραν στους δημιουργούς οι διάφορες τεχνικές και ακολουθώντας αφετέρου τη διαδρομή δημιουργίας του κάθε έργου.

«Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» στο Ίδρυμα Β.&Ε. Γουλανδρή: Πάμπλο Πικάσο, “Γοτθική κανάτα με φύλλα” © Succession Picasso, 2023

~Διάρκεια έκθεσης: από 05.08  έως 03.12 2023

#4 Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Φτάνωντας στην οδό Νεοφύτου Μεταξά, στην καρδιά της Αθηναϊκής πρωτεύουσας, εκεί που ακόμα υπάρχουν τα ίχνη μιας άλλης εποχής με το στούντιο της Φίνος, τα όμορφα νεοκλασικά και τις κατοικίες του ’50 , στον αριθμό 15, στέκει αγέρωχο στον χρόνο το πατρικό σπίτι του Αλέκου Φασιανού που πριν λίγο καιρό άνοιξε τις πόρτες του ως μουσείο. Παρουσιάζονται έργα από το 1956 έως το τέλος της ζωής του καλλιτέχνη. Έργα επηρεασμένα από την Βυζαντινή τέχνη, κολλάζ, μεικτές τεχνικές, αφανείς αλλά και ευρέως αναγνωρίσιμους πίνακες με την πλέον χαρακτηριστική γραφή του Φασιανού. Πέραν των ζωγραφικών έργων, η έκθεση επιθυμεί να αναδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητα του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας χειροποίητα αντικείμενα, καθώς και ένα πλούσιο αρχειακό υλικό.

Ζωγραφικό έργο Αλέκου Φασιαού- Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Από το αρχείο του καλλιτέχνη – Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Κείμενο: Ιωάννα Γεωργοπούλου

Spread the love
  • SHARE