9 Μαΐου, 2023

Ατομική Έκθεση του Χρίστου Καρά «Αντί Στεφάνου» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αλίμου

Μέσα σ’ ένα κλίμα συγκίνησης η Sianti Gallery σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου και την περιφέρεια Αττικής πραγματοποίησε την Τετάρτη 3 Μαΐου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αλίμου τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του ταλαντούχου εκπρόσωπου της γενιάς του ‘ 60 με τίτλο  «Αντί Στεφάνου».

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης στην Πινακοθήκη του Δήμου Αλίμου

Η έκθεση με τίτλο «Αντί Στεφάνου» είχε προγραμματιστεί ως συνέχεια της έκθεσης στη Sianti Gallery υπό τον τίτλο «Χρίστος Καράς, Ο μεγάλος ονειρικός», που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2022. Το διάστημα, όμως, της αποδημίας του μικρό, η θλίψη νωπή και η αμηχανία μεγάλη για την διαχείριση της αιφνίδιας απώλειας του καλλιτέχνη. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να μην αναβληθεί η έκθεση αλλά να μετονομαστεί και να προσφερθεί στην μνήμη του Καρά «Αντί Στεφάνου» με διαφορετικά αλλά εξίσου υψηλής αισθητικής έργα του.    

Ο Χρίστος Καράς, που έφυγε από την ζωή ανήμερα του Πάσχα, κατατάσσεται με το σύνολο του έργου του στους δημιουργούς που έφεραν ουσιαστική τομή στην ελληνική τέχνη. Αγωνιζόταν επίμονα για την κατάκτηση μια νέας εικόνας από την αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας εώς και τα 93 του χρόνια.Το κομψό και ακριβές σχέδιο, η αρμονία και η χρωματική πλαστικότητα, σε συνδυασμό με τους δυναμικούς πειραματισμούς, την αυστηρή δομή, την στέρεη οργάνωση της σύνθεσης μαζί με την ονειρική ατμόσφαιρα και την λυρική αίσθηση, είναι τα στοιχεία που αποπνέουν τα έργα του Καρά. Αυτά είναι που επικυρώνουν την συμβολή του Χρίστου Καρά στην μεταπολεμική καλλιτεχνική σκηνή.

Ζωγραφικό Έργο του Χρίστου Καρά – παρουσιάστηκε στην έκθεση “Αντι Στεφάνου”
Ζωγραφικό Έργο του Χρίστου Καρά – παρουσιάστηκε στην έκθεση “Αντι Στεφάνου”

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης, με αφορμή την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου από τις εκδόσεις Νίκας, τόνισε για την πηγαία ζωγραφικότητα του καλλιτέχνη : « Η δημιουργία ενός ζωγραφικού χώρου, ποιητικού και ονειρικά απελευθερωμένου, με έντονα τα θεατρικά στοιχεία, ιστορικά ή συμβολικά, χαρακτηρίζει ως σήμερα την εικαστική έρευνα αυτού του πολύ σημαντικού δημιουργού. Θα συμπλήρωνα μάλιστα με μίαν εξαιρετική κομψότητα γραμμής και επίσης απόλυτη την αίσθηση του μνημειακού. Νεοσυμβολισμός με νεοπόπ στοιχεία, μαγικός ρεαλισμός, υψηλή αίσθηση του εικονογραφικού και του διακοσμητικού».

Ο ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης στα εγκαίνια της έκθεσης

Τα έργα του Χρίστου Καρά στέκονται σταθερά στον χρόνο, είναι παρόντα, συμβαίνουν τώρα. Γιατί, όπως και ο ίδιος έλεγε «Ο απώτερος χρόνος δεν λογαριάζει ποιος πρόλαβε ή δεν πρόλαβε. Λογαριάζει ποιος άφησε έργο».  

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Καθηγητής και Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης.

Η έκθεση «Αντί Στεφάνου», του Χρίστου Καρά παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου ( Λεωφ. Ιωνίας 96) και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Είσοδος Ελεύθερη

Δείτε Περισσότερα Εδώ: https://www.alimos.gov.gr/dimofili/dimotiki-pinakothiki/

Spread the love
  • SHARE